Tmavá čokoláda pomáha srdcu, tvrdí štúdia

20.12.2005 Celý región

Každodenná konzumácia tabuľky tmavej čokolády môže znížiť riziko vážnej srdcovej choroby tým, že odvráti tvrdnutie artérií. Vedci Univerzitnej nemocnice vo š...
Každodenná konzumácia tabuľky tmavej čokolády môže znížiť riziko vážnej srdcovej choroby tým, že odvráti tvrdnutie artérií. Vedci Univerzitnej nemocnice vo švajčiarskom Zürichu skúmali dopady konzumácie tmavej a bielej čokolády na prúdenie krvi v tepnách na vzorke 20 fajčiaroch mužského pohlavia - skupiny najviac ohrozenej kôrnatením ciev.

Pokusné osoby požiadali, aby sa 24 hodín zdržali konzumácie potravín bohatých na antioxidanty. Následne im dali zjesť 40 gramov čokolády. Po dvoch hodinách ultrazvukové vyšetrenia zistili, že tmavá čokoláda z obsahom 74 percent kakaa výrazne zlepšila plynulosť prúdenia krvi v tepnách. Biela čokoláda so štyrmi percentami kakaa nemala žiaden efekt, uvádza sa v štúdii zverejnenej v magazíne Heart. Vedci - ktorí povedali, že sú potrebné ďalšie štúdie - dodali, že možné pozitívne účinky vyplývajú z antioxidantov v tmavej čokoláde. \"Len malá denná dávka tmavej čokolády môže výrazne zvýšiť množstvo príjmu antioxidantov a blahodarne ovplyvniť cievne zdravie, \" uviedli autori správy.
 

Vyberte región